Sinilevät – Syanobakteerit

Kun sinilevästä tehdään rannalla havainto, laitetaan siitä ilmoitus uimarannalle, joka varoittaa uimisesta runsaan sinileväkukinnan aikana. Jos vesi on levästä vihreänä tai jos vedenpinnassa on leväpeite, ei vedessä tulisi uida. Pienet lapset ja lemmikkieläimet on pidettävä kauempana rannasta, jotta ne eivät niele leväpitoista vettä. Erityisesti merenrannoilla voi levätilanne muuttua nopeasti muun muassa tuulen mukaan.

Sinilevien eli syanobakteerien määrä lisääntyy yleisesti kesän loppua kohden. Pienet määrät vedessä näyttävät siitepölymäisiltä kultaisilta tai vihreiltä jyviltä. Tyynellä säällä sinilevät muodostavat huntumaisen vihreän kalvon vedenpintaan. Sinileväesiintymä voi näyttää erilaiselta riippuen paikasta ja runsaudesta. Runsas sinileväesiintymä värjää vedenpinnan ja rannan vihreäksi tai keltavihreäksi hernekeitoksi. Kun levämassa kuivuu, se voi muuttua väriltään sinivihreäksi tai turkoosiksi. Sinilevä haisee maamaiselta, homeelta ja tunkkaiselta.

Sinilevää voidaan tarkastella ottamalla vettä läpinäkyvään astiaan ja tarkastelemalla sitä valoa vasten. Sinilevä näkyy vedessä vihertävinä hiutaleina tai tikkuina. Kun veden annetaan seistä hetken aikaa levät nousevat vedenpintaan.

Tietoa levätilanteesta löytyy ympäristöhallinnon verkkosivuilta.