Uimavesi

Uimarantaetiketti A4Uimarannat

Länsirannikon ympäristöyksikön alueella on yhteensä 8 suurta yleistä uimarantaa (EU-uimarantoja, joilla käy enemmän uimareita ja joilla on palveluja) sekä 33 pienempää uimarantaa (joilla käy vähemmän uimareita). Valvottavat uimarannat sijaitsevat Kaskisissa, Närpiössä, Korsnäsissä, Kristiinankaupungissa, Maalahdessa, Mustasaaressa ja Vöyrillä. Uimakausi käsittää ajanjakson 15.6.–31.8. EU-rannoilta otetaan uimavesinäyte kaksi viikkoa ennen uimakauden alkua sekä vähintään kolme näytettä uimakauden aikana. Pienemmiltä uimarannoilta otetaan kolme näytettä uimakauden aikana. Näytteenottopäivät jaetaan tasaisesti koko uimakaudelle niin, ettei näytteidenottopäivien väli ylitä yhtä kuukautta. Luettelo yleisistä uimarannoista löytyy täältä.

Uimaveden laadun tarkastuksissa tutkitaan suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia colin pitoisuuksia. Näytteenoton yhteydessä tehdään havaintoja mahdollisista sinileväesiintymistä. Myös rannan yleinen siisteys tarkastetaan. Uimarannan ylläpitäjä vastaa rannan siisteydestä ja turvallisuudesta.

Tietoja uimaveden laadusta ja sinilevähavainnoista löytyy uimarantojen ilmoitustauluilta sekä Länsirannikon ympäristöyksikön verkkosivuilta. Kun sinilevästä tehdään rannalla havainto, laitetaan siitä ilmoitus uimarannalle, joka varoittaa uimisesta runsaan sinileväkukinnan aikana. Jos vesi on levästä vihreänä tai jos vedenpinnassa on leväpeite, ei vedessä tulisi uida. Pienet lapset ja lemmikkieläimet on pidettävä kauempana rannasta, jotta ne eivät niele leväpitoista vettä. Erityisesti merenrannoilla voi levätilanne muuttua nopeasti muun muassa tuulen mukaan.