Museot

Mustasaaressa on monia aktiivisia kotiseutuyhdistyksiä, joista kahdeksalla on oma kotiseutu- tai ulkomuseo.

Konstens natt 2015 709

Stundarsin museo Sulvalla

Stundarsin 70 rakennuksen kokonaisuus muodostaa Suomen suurimman ulkomuseon. Museo kuvaa elämää ruotsinkielisen Pohjanmaan maalaiskylässä 1800-luvun lopussa ja 1900-luvun alussa niin talonpoikien kuin käsityöläisten ja tilattomienkin näkökulmasta. Museokylässä on muun muassa maalaiskauppa, kyläkoulu, maatalo ja suuri joukko käsityöläisten pajoja, jotka ovat edelleen käytössä.

Stundars on kesäaikaan säännöllisesti auki juhannusta seuraavan viikon jälkeen ja siitä elokuun puoliväliin. Toimintaa ja tapahtumia järjestetään ympäri vuoden ja esittelyn tai jonkin muun museon ohjelman voi tilata ryhmille. Alueella järjestetään taidenäyttelyjä ja muita kulttuuritapahtumia, ja kesäaikaan museon kahvila ja kauppa palvelevat vierailijoita. Museon yhteydessä toimii myös ravintola Hemmer, laadukas tilausravintola.

Lisätietoja löytyy Stundarsin verkkosivuilta.
Käyntiosoite: Stundarsintie 5, 65450 Sulva

Gransösundin saaristolaismuseo  Södra Vallgrundissa

Granösundin saaristolaismuseo antaa kuvan Raippaluodon saariston elämästä niinä aikoina, kun suurin osa väestöstä vielä sai elantonsa perinteisistä elinkeinoista kuten kalastuksesta, metsästyksestä, maanviljelystä sekä käsityötaidoista. Hylkeenpyyntivajassa voit tutustua niihin esineisiin, joita hylkeenpyytäjät käyttivät jopa kuukausia kestäneiden pyyntimatkojen aikana Pohjanmeren jäillä. Venevajasta löytyy sekä perinteisiä veneitä että pyyntivälineitä, joita käytettiin ensisijaisesti silakanpyynnissä avomerellä. Kalasaunassa voit nähdä, miten kalastajat asuivat ulkoluotojen kalaleireillä, ja suolaamossa voit oppia, miten kalasaalis otettiin talteen ja suolattiin puisiin astioihin. 

Alueella on lisäksi torppa 1800-luvulta, ulkorakennus, jossa on ruoka-aita, pieni nikkariverstas, navetta, rantavaja, luhti ja näyttelyhalli. Vanhat rakennukset on tuotu alueelle eri puolilta saaristoa, ja niistä löytyy ajanmukaista esineistöä. Kivenheiton päässä museosta toimii myös ravintola Bullerås, laadukas tilausravintola.

Lisätietoja Granösundin saaristolaismuseosta löytyy Granösundin verkkosivuilta.
Käyntiosoite: Bulleråsvägen 320, 65930 Södra Vallgrund

Mårtesin talomuseo Björköbyssä

Mårtesin talo rakennettiin 1844 ja toimii nyt kotiseutumuseona. Täällä on esillä kylän vanhimpia Björkö-kaappeja, kylän ensimmäinen radio, vanhoja tekstiilejä sekä myös nykyaikaisempaa esineistöä, joka kertoo, miten talo on kehittynyt omistajiensa mukana halki vuosikymmenten. Tilaan kuuluu myös moottorimuseo, sotilaan tupa, karstaamo, kehräämö ja ruoka-aitta sekä suojeluskunnasta, koulusta ja 1800-luvun vaatteista kertova näyttely. Väki on vaeltanut tähän taloon jo vuosikymmeniä vieraillakseen sen aiemman omistajan Emil Doktarin luona, joka oli tunnettu nikamanniksauttaja ja kylän monipuolinen puuhamies. Sinäkin olet tervetullut kuulemaan björköläisten elintavoista sekä tähän taloon liittyvistä jännittävistä elämänkohtaloista!

Bodback on satama, ja se kuhisi elämää aina 1940-luvulle, jolloin maankohoaminen pakotti björköläiset siirtämään kalasataman Svedjehamniin. Bodback on elävä maisemakortti menneestä ajasta. Täällä voit tutustua hylkeenpyyntivajaan, kalastukseen ja veneisiin sekä nähdä ylämaankarjaa, joka laiduntaa alueella ja ennen kaikkea nauttia rauhallisesta miljööstä. Bodbackilla on myös suora yhteys Postisoutuun, joka on soudettu ja purjehdittu talonpoikaisveneillä Björkö ja Holmön välillä joka vuosi vuodesta 1982. Kesäkahvila Salteriet on myös Svedjehamnissa.

Lisätietoja Mårtesin talomuseosta ja Bodbackista löytyy Mårtesin verkkosivuilta.
Käyntiosoite: Uppbyggted 71, 65870 Björköby

Raippaluodon kotiseutumuseo Raippaluodossa

Raippaluodon kotiseutumuseo kuvaa tyypillistä saaristolaistilaa. Kokoelmissa on sekä käyttöesineitä ja huonekaluja 1700–1800-luvuilta että käsinommeltuja vaatteita nuorille ja vanhoille.

Raippaluodon kotiseutumuseo sijaitsee Aleksanterinkadun varrella keskellä kylää. Museon kokoelmat kattavat kaikki entisajan saaristolaiskylän omavaraistalouteen kuuluneet osa-alueet. Mökki on tyypillinen raippaluotolaismökki 1700- ja 1800-luvun esineineen ja huonekaluineen. Maalatut, usein vihreitä yksityiskohtia sisältävät talonpoikaishuonekalut ovat erityisen tyypillisiä Raippaluodossa. 

Museon aarteita säilytetään tekstiilien, vaatteiden ja hattujen kamarissa: käsin ja koneella kudottuja vaatteita sekä eksoottisia hattuja, joita merimiehet ovat tuoneet kotiin pitkiltä purjehduksiltaan ja jopa toisen maailmansodan aikainen kypärä. Myös museon kirjakokoelma on vaikuttava. Se sai alkunsa heti kotiseutumuseon ensimmäisenä vuonna. Meren ja merimieselämän läheisyys näkyy kokoelmissa – esineiden joukossa on kompassi, erilaisia kalaverkkoja, hylkeennahkaiset lumikengät ja Etelämeren saarten koralleja. Kotiseutumuseo on erinomainen vierailukohde myös esikoululaisille tai koululuokille, jotka haluavat perehtyä kotiseutuunsa ja entisajan elämään.

Lisätietoja Raippaluodon kotiseutumuseosta löytyy museon kotisivuilta
Käyntiosoite: Aleksanterinkatu 50, 65800 Raippaluoto 

Smedsby hembygdsförening Sepänkylässä

Smedsby hembygdsförening rf harjoittaa pienimuotoista museotoimintaa keskellä Mustasaarta. Nykyisessä Sepänkylässä ei ole enää jäljellä paljon siitä, mikä osoittaisi sen olleen ennen ihan tavallinen maalaiskylä. Maanviljely oli tärkein elinkeino, mutta Sepänkylässä on myös asunut monenlaisia käsityöläisiä. Seppiä ja pajoja on ollut ennen useita. Siitä kylä on kai saanut alun perin nimensä Sepänkylä. Joitakin tyypillisiä punaisia mökkejä on vielä jäljellä kylän entisestä keskustasta. Keskellä kylää oli myös seudun ensimmäinen lastenkoulu, joka rakennettiin vuonna 1833 ja siirrettiin vuonna 1976 Stundarsiin säilytettäväksi. Lähellä koulua, ihan tien laidassa, oli kylän viimeinen sepän paja. Se siirrettiin vuonna 1932 nykyiselle paikalleen. Viimeinen kyläseppä oli Erik Holm, joka asui talossa, joka sai kansan suussa nimen ”Smedis".

Nykyisin pajan lisäksi pihapiirissä on myös vanha vaja. Siellä säilytetään Sepänkylän kylämankelia, jonka paikallinen marttayhdistys lahjoitti.

Yhdistys järjestää säännöllisesti lähipäiväkotien lapsille opastuksia ja työnäytöksiä. Heinäkuussa järjestetään perinteinen yhteislauluilta pihapiirissä.

Lisätietoja Smedsby hembygdsföreningistä löytyy verkkosivuilta Kulturarv i nutid
Käyntiosoite: Sepänkyläntie 253, 65610 Sepänkylä

Västerhankmo hembygdsförening Västerhankmossa

Västerhankmon kotiseututalo keskittyy maanviljelykseen. Näytteillä on käyttöesineitä, maanviljelyskoneita ja -välineitä, esimerkiksi Hankmon äes. Vanhat käsityöläisperinteet heräävät eloon työnäytöksissä ja vanhan mallin mukaan valmistetuissa esineissä.

Västerhankmon kotiseututalon rakennus pystytettiin vuonna 1879 kansakouluksi, jossa oli koulusali, veistosali ja opettajan asunto sekä alakoulu ullakolla. Västerhankmon Osuuskauppa toimi myöhemmin talossa ja sen viereen rakennettiin kaupan varasto. Museo perustettiin 1990-luvun lopussa.

Lisätietoja Västerhankmo hembygdsföreningistä löytyy Pohjanmaan museoportaalista.
Käyntiosoite: Västerhankmontie 254, 66550 Västerhankmo

Koivulahden kotiseutumuseo Koivulahdessa

Lisäteitoja Koivulahden kotiseutumuseosta löytyy verkkosivuilta Kulturarv i nutid
Käyntiosoite: Koivulahdentie, 66530 Koivulahti

Österhankmo hembygdsförening Österhankmossa

Lisätietoja Österhankmo hembygdsföreningistä löytyy verkkosivuilta Kulturarv i nutid.
Käyntiosoite: Österhankmontie 689, 66560 Österhankmo

 Åken museo Kunissa

Åken museo on Kunin om museo jonka Åke Forsman on itse perustanut ja rakentanut. Museossa on menneen ajan käyttöesineitä, työkaluja, keittiöastioita, sisustusesineitä, kulkuneuvoja yms.
Varaa aika vierailulle puh. +358 50 4359741
Käyntisosoite: Kunitie 111, 66580 Kuni