”Vi behöver fler vuxna på byjin”

De flesta ungdomar uppskattar vuxna som bryr sig. Vuxna på byjin är en frivilligverksamhet som riktar in sig på att finnas till hands på de ställen där våra ungdomar rör sig, t.ex. på ungdomsdanserna i Åminne, Maxmodansen, Vörådagarna osv. 

– Jag fick höra om Vuxna på byjin under ett föräldramöte och blev intresserad direkt. Jag är glad för över att jag ställde upp, säger Monica Rådman.

Syftet med Vuxna på byjin är främst att skapa en trygg utomhusmiljö för våra ungdomar att vistas i. På många av danserna räcker inte ordningsvakternas resurser till, med tanke på att en stor del av festen äger rum på parkeringen. Rådman var på plats på Maxmodanserna och var förvånad över hur mycket ungdomarna uppskattade hennes närvaro.

– Det var riktigt roligt att se hur ungdomarna reagerade. Många kom fram och pratade med oss och tyckte det var bra att vi var på plats, säger hon.

Vuxna på byjins roll är att vara en vanlig, trygg, vuxen ute på tillställningarna. Man är inte polis, ordningsvakt eller socialarbetare. Man ska sträva efter att genom sin närvaro inverka lugnande på kvällens förlopp.

– Jag tycker det var riktigt rätt att vara som en extra vuxen och inte som någon ”polis”. Ordningsvakterna skötte sitt och vi skötte vårt. Det blev en bra kombination.

Som vuxen på byn är det viktigt att respektera ungdomarna. Man ska inte skvallra om kvällens händelser eller saker som den unga berättat om.

– Det betyder mycket för ungdomarna att vi är där och vi vuxna lär oss en hel del om ungdomarna och deras liv.

Just nu söker vi frivilliga till sommarens evenemang. Genom att klicka på följande länk: Anmälning till vuxna på byjinser du vilka danser som är i behov av en eller flera vuxna. Instruktioner om hur du anmäler dig hittas längst upp på sidan.

– Det skulle vara bra om vi får flera frivilliga för ungdomarna har visat att det finns ett behov. Jag tycker detta är värdefullt och tänker ställa upp i år igen, säger Rådman.

Ditt engagemang bidrar till en tryggare kväll för ungdomarna. Här kan du även gå med i Vuxna på byjins Facebook-grupp: https://www.facebook.com/groups/231032054294582/

Ytterligare info hittas även via följande länk: Vuxna på byijin.

Har du frågor kan du kontakta:
Lina Nybjörk, Korsholm, 050 465 0591, uppsokande@korsholm.fi
Kristoffer Nykopp, Malax, 045 3411 590, kristoffer.nykopp@malax.fi
Alf Wiklund, Vörå, 06-382 1671, alf.wiklund@vora.fi