”Aivan ainutlaatuista”

Mustasaaren kunta teki syksyllä yhteistyötä Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikön kanssa kuntasuunnittelun kurssin puitteissa. Maisterivaiheen opiskelijat ideoivat yhdessä paikallisväestön, yrittäjien ja etujärjestöjen kanssa Mustasaaren saaristokylien maankäyttöä ja kehittämistä.

-          Kurssin tarkoituksena on antaa opiskelijoille kokonaiskäsitys siitä, minkälaista on työskennellä kentällä ja miten päästään konkreettisiin tavoitteisiin. Tämä toteutui erinomaisesti, professori Tarja Outila Oulun yliopistosta kertoo.

Kuntalaisia pyydettiin myös vastaamaan kyselyyn ja kertomaan oman mielipiteensä saariston kylien nykytilasta ja tärkeimmistä kehittämisalueista.

-          Vastauksia tuli hyvin, ja niiden perusteella vaikuttaa siltä, että saaristolaiset todella välittävät ympäristöstään, Outila toteaa.

Myös opiskelija Juulia Jalava oli erittäin tyytyväinen kurssiin, mutta piti sitä myös haastavana.

-          Tällainen saaristo ei ole minulle entuudestaan tuttua millään tavoin. Jouduin todellakin menemään saaristolaisten nahkoihin ymmärtääkseni, millaista elämä täällä on, Jalava kertoo.

Mikä oli haastavinta?

-          Kieli. Suurin osa ihmisistä puhuu äidinkielenään ruotsia, mutta se ei sinänsä hankaloittanut meidän työtämme. Mutta se, että palveluja on annettava useammalla kielellä, pani meidät miettimään asioita aivan uudelta kantilta.

Opiskelija Mikko Vitikka piti kiinnostavimpana ja hauskimpana seikkana nuorisotaloja.

-          Olin todella vaikuttunut nuorisotaloista, ja niissä on lähiympäristöineen valtava kehittämispotentiaali. Nuorisotalojen yhteyteen voitaisiin perustaa pienempiä palvelukeskuksia, joissa voisi olla vaikka hierojan, erikoissairaanhoitajan ja kampaajan vastaanotto mutta eri viikonpäivinä. Silloin tilojen jakaminenkin onnistuisi, Vitikka sanoo.

Outila haluaa kiittää Mustasaaren kuntaa yliopiston saamasta mahdollisuudesta.

-          Uskomattoman harvoin pääsee suunnittelemaan ja visualisoimaan saaristoa ja elinvoimaisia saaristokyliä. Yleensä kurssityöt tehdään tyypillisesti taajama- tai maaseutualueista, Outila sanoo.

Mustasaaren kehitysjohtaja Mikael Alaviitala on tyytyväinen tulokseen.

-          Tämä on ollut jännittävää yhteistyötä. Kunta saa nyt käyttöönsä kaiken materiaalin, ja voimme hyödyntää sitä kunnan kaavoituksessa ja kehittämisessä kohti tulevaisuutta, Alaviitala sanoo.